Moje pasje...

Wpisy z kategorii: KOGIEL MOGIEL - WSZYSTKO PO TROCHU

DSCF1729.JPG
KOGIEL MOGIEL - WSZYSTKO PO TROCHU

Domowe frytki "Niekręcone?" z piekarnika

Jest to jeden z ulubionych przepisów mojej córki Natalki i choć wydaje się banalny, to wart jest by się nim podzielić. Tytułowe frytki stały się ostatnio u nas w domu "ostatnią deską ratunku", bo były jedną z niewielu rzeczy, które chciała jeść chora Natka, a ich wszystko zaczęło się tak... czytaj dalej

komentarze: 2
DSCF1670.JPG
KOGIEL MOGIEL - WSZYSTKO PO TROCHU

Pasztet z czerwonej soczewicy

Czerwona soczewica zagościła u nas w domu już jakiś czas temu pod postacią zupy. Ponieważ bardzo nam zasmakowała, zaczęłam poszukiwać innych pomysłów z jej udziałem. Znalazłam wiele przepisów na pasztet z czerwonej soczewicy. Jednak spodobały mi się te, które są jednocześnie świetnym sposobem na spożytkowanie warzyw pozostałych z gotowania rosołu lub bulionu warzywnego... czytaj dalej

komentarze: 2
DSCF1459.JPG
KOGIEL MOGIEL - WSZYSTKO PO TROCHU

Placki dyniowe

Obiecuję, że to już ostatni przepis z dynią. 1,5 tygodnia temu moja znajoma Marylka zdziwiła się, że u nas w kuchni jeszcze dynia króluje. Może faktycznie sezon dyniowy już większość z was ma z sobą, ale pomyślałam, że ten przepis jest wart by być ukoronowaniem wszystkich naszych zmagań dyniowych w tym roku. Placki są wyśmienite. Puszyste, aromatyczne i delikatne... czytaj dalej

kurczak z suszonymi pomidor 3.jpg
KOGIEL MOGIEL - WSZYSTKO PO TROCHU

Kurczak z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym

Jakiś czas temu w piękny słoneczny weekend odwiedziliśmy z rodziną restaurację "Posterunek 77" w Nieborowie, którą nam gorąco polecono. W tym nowo otwartym lokalu jedliśmy ciekawie brzmiące danie " Roladka Kapitana Żbika" :) Było to niezwykle proste, ale przepyszne danie podawane z kopytkami posypanymi koperkiem i surówkami. Jeśli planujecie spacer po Nieborowie, polecamy ten lokal... czytaj dalej

IMG_20141102_112934.jpg
KOGIEL MOGIEL - WSZYSTKO PO TROCHU

Cebulaki

Niedawno wpadłam na pomysł przygotowania cebulaków na bazie mojego sprawdzonego od lat przepisu na ciasto pizzowe. Przepis na ciasto nieco wzbogaciłam w dodatki smakowe,a na wierzch dodałam nieco koncentratu i cebulkę. Jeśli przygotujecie mini cebulaki, wtedy będziecie mieć doskonałą przekąskę, wersja nieco większa to pomysł na posiłek do pracy. Poniżej oto co wyszło... czytaj dalej

komentarze: 1
IMG_20140911_172014.jpg
KOGIEL MOGIEL - WSZYSTKO PO TROCHU

Kluseczki szpinakowe

Polacy kochają ziemniaki... gotowane w wodzie, kluski, kopytka, placki i co tam jeszcze przyjdzie nam na myśl. Jeśli jednak dodać do nich szpinak, zwykłe kluski nabierają nowego wyrazu i stają się zaskakującym dodatkiem do obiadu lub jako danie samo w sobie uwieńczone startym parmezanem. Żyć nie umierać moim drodzy z takimi kluseczkami... :) czytaj dalej

IMG_20140824_170652.jpg
KOGIEL MOGIEL - WSZYSTKO PO TROCHU

Śliwko-nutella

Jak co roku o tej porze w moim domu przygotowujemy śliwko-nutellę, by przez kolejne miesiące móc raczyć się naleśnikami z tym smakołykiem :) Moja córka wyjada ją łyżeczką prosto ze słoika... Połączenie gęstej masy śliwkowej z kakaem... pychota :) czytaj dalej

komentarze: 1
IMG_20140817_124154.jpg
KOGIEL MOGIEL - WSZYSTKO PO TROCHU

Placki chlebowe

W jednym ze swoich programów Jacques Pepin powiedział, że w jego domu rodzinnym nigdy nie wyrzucało się czerstwego chleba, bo było ono doskonałą bazą do przygotowania placków chlebowych. I wtedy pomyślałam, że to doskonały pomysł by spożytkować chleb, który i u mnie często czerstwieje szybciej niż zdążymy go zjeść... czytaj dalej

komentarze: 2