Moje pasje...

KOGIEL MOGIEL - WSZYSTKO PO TROCHU

Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 

Pewnego dnia, gdy wyjmowałam te paszteciki z piekarnika, a w całym domu unosił się ich cudowny zapach wpadła do nas niezapowiedziana rodzinka. Od tego czasu co święta lub inne uroczystości rodzinne jestem proszona o ich przygotowanie. Tak było i w te święta, i wreszcie udało mi się ich zrobić na tyle dużo, że mogłam zrobić im zdjęcia. Czasami pod koniec pieczenia posypuje je jeszcze żółtym serem. Doskonale smakują same, ale w święta próbowałam ich z czosnkowym dipem, takie połączenie też jest rewelacyjne.

Przepis idealny na przystawkę na każdą okazję lub jako drugie śniadanie do pracy.

 

DSCF1821.JPG

 

Przepis na 15 szt.

 

Składniki:

450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku

Pół słoika ( około 135 g) suszonych pomidorów w oleju

Pół opakowania ( około 135 g) sera Feta

Opakowanie ciasta francuskiego

3-4 ząbków czosnku.

Mielony pieprz

Jajko

 

Szpinak rozmrozić i bardzo dobrze odcisnąć z wody. Przełożyć do miski. Dodać pokruszony ser feta i odsączone z oleju i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory.  Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i dużą ilość zmielonego pieprzu i dokładnie wyrobić farsz.

Ciasto rozwinąć na podsypanej mąką stolnicy. Zawsze je delikatnie rozwałkowuję wzdłuż, żeby było nieco cieńsze. Ciasto, najlepiej nożem do pizzy, podzielić na 15 porcji -kwadratów/prostokątów. Bliżej jednego z boku układamy podłużną porcję farszu. Krawędzie ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem - dwie tylko do połowy, trzecią całą. Nie smarujmy jajkiem wszystkich krawędzi na około, bo ciasto francuskie rozmięknie i nie będzie się sklejać.  Paszteciki układamy na blasze, smarujemy wierzch jajkiem i pieczemy w 200⁰C przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia.

 

DSCF1819.JPG

 

Smacznego :)