Moje pasje...

CIASTA

Tarta czy blok czekoladowy z Oreo ?

 

Nie znam ani jednej osoby, która nie uwielbiałaby bloku czekoladowego. Tym razem wariacja na temat bloku czekoladowego w formie tarty ze spodem z czekoladowych ciasteczek i wierzchem z pokruszonych Oreo. Przepis na sam blok zagarnęłam od szwagierki, której blok w porównaniu z moim jest zawsze dużo bardziej miękki. Sekretem okazał się dodatek wody i użycie miksera. Wprawdzie było kilka podejść do tego przepisu, zawsze z różnym dodatkiem wody, ale w końcu udało się uzyskać idealną twardość.

Spróbujcie sami i zaskoczcie rodzinę lub znajomych tartą, która nie do końca jest tartą, ale blokiem czekoladowym.

 

DSCF1815.JPG

 Spód:

200 g czekoladowych herbatników (np. herbatniki Beurre Petit Blacky)

100 g masła

Herbatniki drobno zmiksować. Masło roztopić i dodać do herbatników. Dobrze wymieszać. Przesypać na tartownicę. Spód wyrównać i docisnąć. Wstawić do lodówki na pół godziny by stwardniał.

 

Wierzch:

Około 100 g zmiksowanych ciasteczek Oreo

 

Czekoladowy środek:

500 g mleka w proszku

250 g masła

1/2 szkl. wody

1 szkl. cukru

2 cukry wanilinowe (po 16 g każdy)

175 g ciasteczek Oreo

 

Masło, wodę, cukier i  cukry wanilinowe podgrzewamy. Nie gotujemy, od czasu do czasu mieszamy. Gdy cukier się rozpuści zestawiamy z ognia. Przelewamy do miski z mlekiem w proszku i miksujemy. Zanim masa zacznie tężeć dodajemy pokrojone na ćwiartki ciasteczka Oreo i mieszamy łyżką. Przekładamy na spód z ciasteczek. Wyrównujemy. Posypujemy zmiksowanymi ciasteczkami Oreo i delikatnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

 

DSCF1808.JPG