Moje pasje...

DESERY

Owsianka czekoladowo-chałwowa

 

Każdy z nas miał w dzieciństwie danie, którego z całego serca nie znosił. Dla mnie była to przedszkolna owsianka, która smakowała okropnie, a każdy musiał ją zjeść chciał czy nie. Na szczęście nawet owsianki od tamtego czasu ewoluowały. Jedząc dziś płatki owsiane zastanawiam się jak to możliwe, że tamta zupa mleczna sprzed lat była jaka była i dochodzę do wnioski, że to musiała być tylko owsianka z nazwy.

Dziś ciekawy przepis na to, jak owsianka staje się pysznym deserem i odchodzi od stereotypu posiłku śniadaniowego. Ugotowane płatki owsiane, zblendowane z bananem, do tego czekolada i chałwa… cóż więcej potrzeba do szczęścia. Deser można wykończyć bitą śmietaną, ale bez niej jest również pyszny. Nam najlepiej smakuje dobrze schłodzony w lodówce, dzięki czemu nabiera budyniowej zwartej konsystencji. Chałwa nie dominuje, ale świetnie podkreśla orzechowy aromat płatków owsianych. Co Wam będę opowiadać, zróbcie i spróbujcie sami. Taka owsianka to poezja smaku.

 

DSCF1689.JPG

 

Składniki:

½ l mleka

7 łyżek płatków owsianych górskich

100 g chałwy

duży banan

50 g gorzkiej czekolady

Bita śmietana + cukier puder – do dekoracji (opcjonalnie)

 

Zagotować mleko i dodać do niego płatki owsiane. Gotować 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy całość do momentu rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy by przestygło. Dodajemy banan i chałwę, i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Nakładamy do pucharków. Schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną i orzechami bądź tartą czekoladą.

 

 

Inspiracja: "Moje gotowanie" (luty 2016)