Moje pasje...

CIASTECZKA

Delikatne i mocno czekoladowe cisteczka z M&M's

 

Ciasteczka z M&M’s  pojawiły się już na blogu w wersji bez czekolady, jednak ten przepis jest zupełnie inny od wszystkich ciastek jakie do tej pory robiłam. Tym razem ciasteczka nie są ani kruche, ani nie wycina się ich foremkami czy nie formuje w dłoni. Ciasto zamiast konsystencji tradycyjnej „plasteliny” ma postać miękkiego musu czekoladowego pełnego zamkniętych w nim pęcherzyków powietrza. Ciasto wykładamy na blaszkę łyżeczką.

Przepis na nie powstawał w trakcie przygotowania ciasteczek i był istnym eksperymentem. Nie podejrzewałam nawet, że będzie on aż tak udany. Ciasteczka po upieczeniu smakowały obłędnie. Delikatne w środku, smakowały raczej jak małe kawałeczki puszystego ciasta, a nie jak ciasteczka. Pan Mąż, osobisty krytyk moich poczynań podszedł do tematu z większym dystansem niż ja. Uznał, że poczeka aż dobrze ostygną, bo mogą jeszcze stwardnieć. Ta słuszna uwaga, faktycznie ostudziła i mój zapal. Nie mogłam jednak wytrzymać i czekałam, który pierwszy wystygnie na tyle, by obalić  mężowskie podejrzenia. I udało się, pozostały dokładnie takie jakie miały być, delikatne i mięciutkie, z dużą dawką czekolady i gdzieniegdzie chrupiącą skorupką otaczającą czekoladowe wnętrze M&M’sów.

 

 Z tego przepisu wychodzi około 45 sztuk ciasteczek.

DSCF1770.JPG

 

Składniki:

200 g dobrej gorzkiej czekolady (minimum 70%)

250 g masła

2 jajka

200 g mąki pszennej

250 g cukru

3 łyżki kakao

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 ml mleka

3 małe bądź 1 duża paczka czekoladowych M&M’sów

 

Czekoladę dzielimy na kawałeczki i roztapiamy w misce na łaźni wodnej. Pozostawiamy do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu.

Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy stopniowo ostudzoną czekoladę, a następnie jajka. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy kakao oraz mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Na koniec powoli wlewamy mleko. Dokładnie mieszamy.

Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem za pomocą łyżeczki od herbaty. Najlepszą porcją ciasta jest czubata łyżeczka. Ciasto rozkładamy w dosyć dużych odległościach, bo się rozpływa na boki podczas pieczenia. Na wierzch każdej porcji układamy po kilka M&M’sów.

Pieczemy w temp. 180⁰C przez  około 12 minut (bez termoobiegu). Wystudzić na kratce.

DSCF1781.JPG