Moje pasje...

DLA MALUCHÓW

Muffinki cukiniowo-marchewkowe (na słodko)

       

Kolejny przepis, w którym według prośby męża staram się przemycić nieco więcej "zdrowotności" całej rodzinie. Mimo, że to wypiek słodki mamy tu i cukinię i marchew, a także niezwykle zdrową i bogatą w błonnik mąkę razową.
Muffinek wyszło nam całkiem sporo, więc na życzenie córki zaniosłyśmy część dla jej kolegów i koleżanek do przedszkola. Dzieciom i "ciociom" bardzo smakowały :) Mamy wzięły przepis by zrobić je w domu, więc pełen sukces w przemycaniu tego co zdrowe małym pociechom.

Muffinki są doskonałe również dla dorosłych jako pyszny dodatek do porannej kawy i zdrowy start od samego rana. Dzięki dodatkowi cukinii i marchwi są niezwykle wilgotne, a cynamon świetnie podkreśla ich smak :)

 

DSCF1234.JPG

 

Z tego przepisu wyszły nam 32 muffinki.

 

Składniki:

300 g mąki pszennej

200 g mąki razowej żytniej

4 łyżeczki proszku do pieczenia      

4 łyżeczki cynamonu

300 g cukru trzcinowego

tabliczka białej czekolady

250 g drobno utartej marchewki

250 g obranej utartej cukinii (cukinię obrać i wydrążyć środek z pestkami)

200 ml oleju rzepakowego

6 jajek

rodzynki

 

W jednej misce przygotować suche składniki – obie mąki (pszenną przesiać przez sitko), proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Dodać pokrojoną w małą kostkę białą czekoladę i wszystko dobrze wymieszać.

W drugiej misce wymieszać utartą marchewkę, cukinię, olej i jajka. Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę i przelać do składników suchych. Wymieszać.

Piekarniki nagrzać do temp. 180C. Ciasto przekładać do formy na muffinki z gniazdami wyłożonymi papilotkami. Papilotki wypełniać ciastem do ¾ wysokości. Na koniec na środek każdej muffinki do dekoracji położyć jedną rodzynkę.

Piec 20-25 minut. Smacznego :)